3D-skrivare

    Creality Ender-3 V3 SE - 3D-skrivare
    2.460:-
    3.074:- inkl. moms
    Creality Ender-3 V3 KE - 3D Printer
    3.207:-
    4.009:- inkl. moms
    Creality 3D - K1
    6.162:-
    7.702:- inkl. moms
    Creality 3D - K1 Max
    9.369:-
    11.712:- inkl. moms
    Bambu Lab P1P 3D-skrivare
    11.557:-
    14.447:- inkl. moms
    Prusa MK3S+ 3D-skrivare - Monterad
    Prusa MK3S+ 3D-skrivare - Monterad
    11.639:-
    14.549:- inkl. moms
    Prusa MK4 3D-skrivare - Sammanfattning
    12.953:-
    16.191:- inkl. moms
    Bambu Lab X1 Carbon 3D-skrivare
    14.641:-
    18.302:- inkl. moms
    Bambu Lab X1 - Carbon Combo 3D-skrivare
    18.504:-
    23.130:- inkl. moms

      GUIDE FÖR ANVÄNDNING AV 3D-SKRIVARE

      Här får du en grundläggande guide till hur du använder din nyinköpta 3D-skrivare. Vi går bland annat igenom de olika typerna av filament, deras fördelar och nackdelar, samt lite allmän information om vad 3D-printing egentligen är.

      VAD ÄR 3D PRINTING? 

      De flesta har säkert en uppfattning om vad 3D-utskrift är - men vad är det egentligen och vad används det till?

      3D-printing är kort och gott en så kallad additiv tillverkningsprocess, där en 3D-modell "skrivs ut" eller "konstrueras" utifrån en design/ritning gjord via ett givet CAD-program. Ordet tillsats syftar på att modellen framställs genom att flera lager av ett givet material smälts samman, ovanpå varandra, ett lager i taget. Det kan till exempel jämföras med att bygga ett legofort, genom att montera legoklossarna ett lager i taget.

      3D-printning används bland annat av både entreprenörer och etablerade företags Makerspace - FabLab-projekt, för att skapa prototyper på nya produktidéer. Det är ett billigt, effektivt och snabbt sätt att tillverka dessa, jämfört med traditionella metoder, som innebär kostnader för bland annat olika typer av material, arbetskraft och maskiner och andra rörliga kostnader. Dessutom kräver 3D-utskrift inte specialutbildade personer för byggandet, vilket i sin tur håller nere kostnaderna. 

      FILAMENT

      Filament är det material du matar din 3D-skrivare med. Detta är vad din färdiga tryckta produkt kommer att bestå av, och kan jämföras med en vanlig skrivares bläckpatroner. Vilka filament du kan använda beror också på typen av 3D-skrivare.

      Nedan går vi igenom de vanligaste typerna av filament, deras fördelar och nackdelar, och vad de vanligtvis används för att producera.

      Du hittar vårt urval av filament för 3D-utskrift här.

      ABS

      ABS är en mycket tuff typ av filament, och känd för sin goda motståndskraft mot höga temperaturer – därför används den speciellt i industriell produktion.

      ABS är dock baserat på petroleum och är därför inte ett miljövänligt val av filament.

      PLA 

      PLA är en typ av filament som är bra att använda om du är ny på 3D-printing. Den är billig att använda och enkel att skriva ut med.
      PLA är tillverkad av kolhydratrika växtmaterial, och är därför också biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart.

      Nackdelen med att använda PLA är att den är ganska värmekänslig. Materialet kan mjukna om det utsätts för temperaturer på 60 grader Celsius eller högre. Dessutom skadas den av exponering för UV-ljus – d.v.s. solljus. Samtidigt finns det med detta material en större risk för så kallad "oozing" eller "stringing" - små strängar eller "hår" av materialet som lägger sig på produkten när munstycket rör sig fram och tillbaka.

      TPU

      Denna typ av filament används bland annat vid tillverkning av vissa klädesplagg, särskilt skor, eftersom det är flexibelt, slitstarkt och följsamt. Det används även inom läkemedelsindustrin och elektronikproduktion.

      TPU:s flexibilitet är dock också det som kan göra det svårt att skriva ut med; det är viktigt att vara uppmärksam på munstyckets hastighet för att undvika oozing.

      PETG 

      PETG är en modifierad typ av filament som tål hög värme utan att skadas.

      Ett exempel på en typ av produkt som skulle vara bra för denna typ av filament är slitstarka mobil- och surfplattor, matlådor, och används även flitigt inom läkemedelsindustrin för produkter som proteser.

      PETG är dock mer transparent jämfört med andra typer av material; något att vara medveten om om du vill ha en produkt som är mer täckande i färgen. Samtidigt repas materialet lätt, och själva färgen påverkas av solljus.